сряда, 5 януари 2011 г.

Шкурки


Шкурките се състоят от еластична основа, върху която чрез свързващо вещество е закрепен единичен слой абразивни зърна. Основата може да бъде от специална хартия, тъкан, фибър или комбинирана (хартия и тъкан). Комбинираните основи съчетават свойствата на двата материала – еластичността на тъканта и малкото удължение на хартията. Като абразивен материал се използват бял и нормален електрокарборунд, черен и зелен силициев карбид, гранат и др. Шкурките от електрокорунд се употребяват предимно за сухо машинно шлифоване на дървесни материали, а за мокро шлифоване се използват тези от карборунд. 

Зърнистостта на абразивния материал на шкурките се означава по дюймовата система. Най-често се използват шкурки с абразивност от 24 до 600. Свързващото вещество трябва да осигурява здраво скрепване на зърната с основата. Използват се предимно синтетични смоли – лепила на основа на фенолформалдехидните, карбамидните, глифталовите и други смоли. 

Абразивните зърна трябва да бъдат нанесени на един слой, чиято плътност се определя от количеството на зърната и свързващото вещество на единица повърхнина на шкурката. Шкурките с разредено насипване са по-еластични и по-подходящи за профилно шлифоване. 

Качеството на шкурките зависи много от начина на нанасяне на зърната при производството на шкурката. Шкурките трябва да се съхраняват в закрито помещение с вентилация при температура от 5 до 25°С и относителна влажност на въздуха 50 – 60%. Шкурките се произвеждат в най-различни разновидности – различни по ширина ленти, дискове, безконечни ленти, гъби.


Представяме Ви шведската фирма EKAMANT, която произвежда абразиви за дърво. Фирмата е основана през 1928 г. Произвежда шкурки в различни разновидности. Зърнистостите са от 12 до 400 за различните основи. Най-разпространени са шкурките на хартиена основа и на основа плат. 

Най-популярните от тях са: 

Шкурки на хартиена основа: 

EKA 1000 F - За машинно шлайфане при тежки условия. Предлагат се в зърнистости от 40 до 240. Абразив – алуминиев окис. Структура – отворена. Подходяща и за смолиста, мека и твърда дървесина. Свръзка – смола върху лепило с антистатично покритие. 
RKEO - Твърда хартия. Предлага се в зърнистости от 40 до 240. За машинно шлайфане. Абразив алуминиев окис. Структура – екстра отворена. Свръзка – смола върху смола. 
EKABLUE - Мека хартия. За ръчно шлайфане и за ръчни машини. Предлагат се в зърнистости от 60 до 600. Абразив – алуминиев окис. Структура – полуотворена. Свръзка – смола върху смола. 

Шкурки на основа плат: 
RKX(O) - Твърд плат. За машинно шлифоване при тежки условия. Предлагат се в зърнистости от 24 до 180. Абразив – алуминиев окис. Структура – затворена. Свръзка – смола върху смола. 
RKJFO - Мек плат. За комплексно шлифоване на профили. Предлагат се в зърнистости от 60 до 400. Абразив – алуминиев оксид. Структура – отворена. Свръзка – смола върху смола. 

Реакции:

0 коментара:

Публикуване на коментар